BEELDEND

Door dingen te maken leer je over jezelf

Vaktheraptie Beeldend

Je maakt gebruik van beeldende materialen om jezelf beter uit te drukken, nieuwe dingen te leren of nieuwe ervaringen op te doen. Vaktherapie beeldend kan je helpen als er dingen zijn die je niet zo prettig vindt of zou willen veranderen. Misschien heb je al geprobeerd om dingen te veranderen, maar lukt het niet zo goed. Dan heb je misschien een beetje extra hulp nodig van een therapeut die met je meekijkt.

De Vaktherapeuten werkt flexibel en laagdrempelig in de vertrouwde omgeving van de cliënt

Door dingen te maken leer je over jezelf

Bij vaktherapie beeldend mag je vertellen wat je dwars zit, maar het hoeft niet. Vaktherapie beeldend helpt om je problemen te verminderen en/of je sterk genoeg te voelen om moeilijke situaties voortaan beter aan te kunnen. Je krijgt soms opdrachten of je kunt zelf dingen maken. Je kunt alleen aan het werk zijn of samen met de therapeut. Er wordt gewerkt met allerlei materialen. Hierbij kun je denken aan teken- of schildermateriaal, maar ook klei, hout, speksteen of graffiti. Het is niet belangrijk dat je er goed in bent of dat je een kunstwerk maakt. Het gaat om het opdoen van nieuwe ervaringen of het laten zien waar je mee zit zonder dat je hier woorden aan hoeft te geven. Tijdens de therapie mag je je werkstuk bewaren, weggooien of zelfs weer stuk maken. Van beeldend werken krijg je energie, nieuwe ideeën en vaak ook een nieuwe kijk op jezelf, je mogelijkheden en de wereld om je heen. Dit merk je dan weer op school, thuis of met je vrienden.

Bij vaktherapie beeldend zoek je met de therapeut naar activiteiten die jou helpen bij het probleem waar jij last van hebt

Als je bijvoorbeeld vaak terug moet denken aan iets wat je in het verleden hebt meegemaakt, dan is het vaak moeilijk om hierover te praten. De therapeut zal opdrachten voor je bedenken waarin je jouw gevoel kwijt kan of je verhaal op een andere manier kunt vertellen.

Of als je bijvoorbeeld bang bent om voor jezelf op te komen dan kun je bij beeldende therapie oefenen. Je kunt leren om je grenzen aan te geven en oefenen met het leren herkennen van de grenzen van anderen.

Samen met de therapeut kun je ontdekken wat jij nodig hebt om je beter te voelen en nieuwe vaardigheden te leren zodat je probleem weggaat of zodat je hier beter mee kan leren omgaan.

Vaktherapie beeldend kan je helpen op verschillende manieren

Wil je bijvoorbeeld;
– Beter in je vel zitten?
– Meer zelfvertrouwen hebben?
– Leren wat je kunt doen als je boos bent?
– Minder last hebben van ervaringen van vroeger?
– Minder angstig zijn?
– Voor jezelf opkomen?
– Minder verdriet hebben?
– Leren zeggen hoe je je voelt?

Of misschien wil je wel iets heel anders. Ook hier kan naar gekeken worden binnen vaktherapie beeldend.